OVER ZINK

Zink is een goed, relatief goedkoop en duurzaam materiaal. In de bouw wordt over het algemeen titaanzink gebruikt. Dit is een legering van zink met zeer kleine hoeveelheden titaan, koper en aluminium (< 0,3 %). De toevoegingen zorgen voor een betere kwaliteit en geven het zink bovendien een intense grijze kleur.

Zink is er in verschillende diktes. Standaard hanteren wij de gebruikelijke 0,8 mm. Maar dikker is ook mogelijk. Verder kunt u kiezen uit diverse soorten en structuren zink: naturel, maar ook ge(prep)atineerd, in uiteenlopende kleuren en patronen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

De voordelen van zink op een rij:

  • Buigzaam en robuust
  • Volkomen waterdicht
  • Bijzondere uitstraling
  • Bijna volledig recyclebaar (>90%)
  • Lange levensduur (>50 jaar)

Naturel en geprepatineerd zink
Zink vormt onder invloed van lucht en vocht een doffe corrosielaag. Dit wordt de patinalaag genoemd. De patinalaag beschermt het zink tegen roest en geeft het zijn bijzondere uitstraling.

De patinalaag kan oplossen door zure regen en rottend bladafval. Het zink moet dan een nieuwe huid vormen. Ook die kan weer oplossen. Hierdoor treedt versnelde corrosie op, zodat de levensduur terugloopt. Gelukkig is de zuurgraad van regen sinds de jaren zeventig door allerlei maatregelen sterk teruggelopen. En als u goten zelf regelmatig ontdoet van bladafval, heeft zink een levensduur tot wel 50 of 60 jaar.

Zink kunnen wij naturel, maar ook geprepatineerd leveren en monteren. In het laatste geval krijgt het zink vooraf een speciale milieuvriendelijke voorbehandeling, zodat er versneld een patinalaag op komt. Dit geprepatineerde zink is verkrijgbaar in meerdere kleuren, maar heeft een minder natuurlijke zinkuitstraling.

Zink: duurzaam bouwmateriaal
In Nederland bestaat er een goed systeem van metaalrecycling. Het meeste metaal wordt al vooraf gescheiden. Gemengd afval wordt in een scheidingsinstallatie van metalen ontdaan. Een elektromagneet verzamelt het ijzerschroot. Andere metalen worden teruggewonnen via wervelstroomscheiding.

Gerecycled zink is gelijkwaardig aan primair zink, zonder verlies van kwaliteit of eigenschappen. De netto opbrengst van gerecycled zink is meer dan 90 procent van het oorspronkelijke zink. Kortom: een duurzaam bouwmateriaal.